Amikor nézzük a televíziót, egy-egy reklámban előfordul. hogy meghalljuk a „kemény víz” kifejezést. Mi okozza a vízkeménységet? A vízben oldott állapotban fordulnak elő különféle kémiai anyagok, így a kalcium és magnézium is. A kalcium és magnézium ionok jelenléte utal a víz keménységi fokára, amit mértékegységgel is kifejeznek, ez a német keménységi fok, vagyis nk0. Ennek a mértékegységnek köszönhetően, az ivóvizet négy kategóriába sorolhatjuk: nagyon lágy víz (0-7 nk0), lágy víz (7-14 nk0), közép-kemény víz (14-21 nk0), kemény víz (21 nk0 felett).

A közhiedelemmel ellentétben, a jó ivóvíz tartalmaz kalciumot és magnéziumot is. Ezen vegyületek szükségesek, hogy csontjaink egészségesek legyenek. Mégis miért van szükség bizonyos fokozatú vízlágyításra? Mert ezek az ásványi anyagok csak kis mértékben tudnak hasznosulni a szervezetünkben és ezért lerakódásokat okozhatnak. Hasonló a helyzet, ha vizet melegítünk, például egy bojler, vagy mosógép segítségével, akkor a 60C-os vízben már kiválik a vízkő, amellyel jelentős kárt okozhatunk a készülékeinkben. A kiváló vízkő nem más, mint kalcium-, és magnézium karbonát.

VÍZLÁGYÍTÁS MEGFELELŐ KÉSZÜLÉKEKKEL

A víz keménységének megszüntetését vízlágyításnak nevezzük, vagyis csökkentjük a vízben található oldott kalcium-, és magnézium-ionok arányát. A különböző típusú vízlágyító berendezéseink közül mindenki kiválaszthatja a számára legideálisabb típust. Ezek a vízlágyító készülékek csökkentik a kalcium és magnézium arányát a vízben, vagyis lágyítják a vizet. A lágy víz nem teljesen mentes a kalcium-, és magnézium ionoktól. Az eljárás lényegében kicseréli nátrium-ionokra a vízkeménységet okozó kalcium-, és magnézium-ionokat. Miért fontos ez? Mert az épületben, illetve lakásban található vízzel működő gépek élettartamát megnövelhetjük.

A vízlágyító berendezéseket központilag szereljük be ügyfeleink számára, így az egész épületben, vagy akár csak a lakás teljes vízrendszerén keresztül lágy vízhez jutunk, csökkentve a víz keménységét. Az eszközeink felügyeletmentesen működnek. Ez a kényelmi szempont fontos, hiszen nem szükséges azzal foglalkoznunk, hogy a berendezést időről-időre átmossuk. A vízlágyítók, a beépített automatikának köszönhetően maguk végzik a berendezés tisztítását. Ennek a folyamatnak a legfontosabb eszköze, a beépített vezérlőfej. Bármely készüléket is választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy egy bizonyos átfolyt vízmennyiség után automatikusan elvégzik a készülék regenerálását. Hogy erről a folyamatról tudomást szerezzünk, digitális kijelző segíti a tájékozódásunkat. Nekünk csupán annyi dolgunk van, hogy a tartályban lévő só mennyiségét időről-időre ellenőrizzük, sőt, az optimális működés érdekében évente egyszer szakemberrel érdemes ellenőriztetni.